OSMANİYE / KADİRLİ - 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi

18 MART ÇANAKKALE DESTANI

Bugün, Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi'nin 106. yıldönümünü kutlamanın ve mukaddes vatanımız için canlarını çekinmeden feda eden aziz şehitlerimizin Şehitler Günü'nü idrak etmenin büyük onurunu yaşamaktayız.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale savaşlarında özellikle Anafartalar civarında askerleriyle verdiği üstün mücadele ve 276 kiloluk top mermisini sırtında taşıyan Seyit Onbaşı ve arkadaşlarının göstermiş olduğu kahramanlık, dünyada çok az milletin gösterebileceği bir kahramanlık destanıdır.

Çanakkale'yi Çanakkale yapan, işgalci devletlerin dönemin en muazzam savaş gemileri ve binlerce askeri ile boğazı kuşatıp arsızca saldırması değil, gökten yağmur gibi yağan ateşe göğsünü siper eden aziz Mehmetçiktir.

Çanakkale'yi Çanakkale yapan, bitmek tükenmek bilmeyen düşman mermilerinin sesi değil, yaralı düşman askerini sırtına alarak onu düşman mevzisine kadar götürerek, işgalci askerlere insanlık dersi veren kahraman Mehmetçiktir.

Çanakkale'yi Çanakkale yapan, cepheye gönderdiği oğluna "ya şehit ol, ya gazi" demek suretiyle, vatanın her bir karış toprağını evladının canından üstün tutan Türk analarıdır.

Çanakkale'yi Çanakkale yapan, 'Komutanım benim tüfek bozulmuş tetik basmıyor' diyen askere, Yüzbaşının ' tüfek sağlam oğlum, senin parmağın kopmuş dediği kahramanlık destanıdır.

Üzerinde yaşadığımız bu kutsal vatan topraklarını bizlere armağan eden, milletimizin varlığının, birliğinin ve beraberliğinin ölümsüz sembolleri başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, şükranlarımı sunuyoruz..

18-03-2024

12 Mart 1921 tarihinde TBMM´de yapılan oylama sonucunda Mehmet Akif´in şiiri, İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy, verilen 500 liralık ödülü "Ben bu şiiri para için yazmadım." diyerek Türk ordusuna bağışlamıştır. Mehmet Akif, İstiklal Marşı´nı kitabı Safahat´a niçin koydurmadığı sorulduğunda "O benim değil, milletimindir." cevabını vermiştir.

İstiklal Marşı´nın bestelenmesi için yarışma düzenlenmiş, bu yarışmaya 24 besteci katılmıştır. 1924 yılında Ankara´da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat ÇAĞATAY´ın bestesini kabul etmiştir. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930´da değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı Orkestrası Şefi Osman Zeki ÜNGÖR´ün hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe konmuştur.

Millî marşımız, milletimizin hiç değişmeyen bağımsızlık karakterinin yakın çağdaki büyük tezahürü olan ve Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde gerçekleştirilen Kurtuluş Savaşı içinden çıkmıştır. Millî marşımız, Türk milletinin "medeniyet denilen tek dişi kalmış bir canavar" tarafından yok edilme niyet ve teşebbüslerine karşı verilmiş bir kavganın içinden doğmuştur. Onun için adı "İstiklal Marşı"dır.

Mehmet Akif, son günlerinde, hasta yatağında yatarken kendisine İstiklal Marşı için "Acaba yeniden yazılsa daha iyi olmaz mı?" diye bir sual sorulmuş. Akif'in şu cevabı, bu marşın neyin destanı, neyin mahsulü olduğunu anlatacak bir vecizedir:

"O şiir bir daha yazılamaz, onu ben de yazamam; onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. Allah, bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın."

Mrt

Şanlı tarihimizdeki kahramanlık destanlarından biri de bundan 104 yıl önce Kadirli'miz de yazılmıştır. Ülkemizi düşmanlardan temizleyerek bizlere emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve Silah Arkadaşları olmak üzere Kahraman Şehitlerimizi ve Gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyoruz.

Şbt

Okulumuz çalışanlarından bahçe bakımı.

Şbt

2023 yılı üniversite sınavında derece yapan  mezun öğrecilerimiz bizleri unutmayarak ziyarette bulundular. Kendilerine eğitim öğretim hayatlarında başarılar diliyoruz.

Şbt

Değerler Kulübümüz okulumuz mahallesindeki Mevlana Camisini ziyaret etti.

05-09 ŞUBAT 2024 TAİHLERİNDE  YAPILACAK SORUMLULUK SINAV TAKVİMİ

Ock

2023_2024 Eğitim Ögretim Yılı I.Dönem Sonu Karne Törenimiz yapıldı.

Ock

Okulumuz toplantı salonunda Teknofest okul temsilcimiz Ömer AYAS tarafından 2024 TEKNOFEST  tanıtım ve bilgilendirme toplantısı yapıldı. Öğretmenimize verdiği bilgiler için teşekkür ediyoruz. Öğrencilerimizede başarılar dileriz.

Ock

HAFTANIN SÖZÜ''BAŞARILI OLMAK NOBEL ALMAK DEĞİLDİR. BAŞARILI OLMAK; AİLENİZE ,MEMLEKETİNİZE, VATANINIZA VE İNSANLIĞA HİZMET ETMEK DEMEKTİR'' AZİZ SANCAR HAZIRLANARAK OKUL PANOMUZDA SERGİLENMİŞTİR.